Taal
Lenguaje

Op Mallorca worden twee talen gesproken en geschreven, het Mallorquin, een Catalaans dialect, en het Catalaans Spaans (Castellano). Het Catalaans (Catalŗ) verdrong in de dertiende eeuw het Arabisch van de Moren. Na de eenwording van Spanje werd de hoftaal, het Catalaans, steeds belangrijker en in 1715 tot officiŽle taal van geheel Spanje, inclusief de Balearen, verklaard.

Pas in de 19de eeuw kwam er weer meer aandacht voor het Catalaans en door de autonome status sinds 1983 is het Catalaans weer een officiŽle taal op de Balearen. Het Mallorquin is een dialect van het Catalaans en zelfs voor Spanjaarden van het vasteland moeilijk te verstaan, en verschilt zowel in uitspraak als in woordenschat.

Catalaans Mallorquin
Paseo Passeig
Calle Carrer
Cap Cabo

Het Mallorquin is sinds 1983 als officiŽle taal erkend, en nu worden beide talen op de scholen onderwezen. Wie in een boekhandel rondkijkt ziet dat er veel literatuur in het Mallorquin verschijnt. Toeristen hoeven zich geen zorgen te maken over de verstaanbaarheid, want overal, van grote hotels tot in de kleinste bar kam men probleemloos met Engels, Frans of Duits tergt.