Sporten
Deporte

        

De meest beoefende en meest bekeken sporten op Mallorca zijn voetbal en zeilen, daarna komen zwemmen, basketbal, tennis, golfen, windsurfen, waterskiŽn, wandelen, paardrijden, fietsen, parachute springen, hanggliding, parapenting, atletiek, schaken, handbal, biljart, bowling, zaalvoetbal, pelota, petanque, kanoŽn, rugby, windhondenrennen, karten, onderwater vissen, diepzeevissen en duiken.

Watersporten - deporte acuŠtico
Watersporten kunnen het hele jaar worden beoefend aan de stranden van Mallorca en vanuit de  vele jachthavens (marinas) van het eiland. Alle bekende soorten zeil- en motorboten zijn er te huur. Er zijn in totaal 23 jachthavens. Alleen al in de baai van Palma zijn er 11, ondermeer in Palma zelf en in Palma Nova, Portals Vells en Santa Ponca. Verder zijn er op de jachthavens op het grondgebied van de gemeente Alcudia (2), Campos (2), Capdepera, Llucmajor, Manacor, Margalida, Pollenca, SantanyŪ (3), Santa Margalida, Soller en Son Servera. Uiteraard liggen de jachthavens in de kustplaatsjes die onder het bestuur van deze gemeente liggen.

Ibatur geeft een brochure uit met adressen van verhuurbedrijven van zeil- en motorboten (Balearic Yacht Charter). Hierin staan de adressen van verhuurmaatschappijen die zijn aangesloten bij de APEAM (Asociacion Provincial de Empresarios de Actividades Maritimas de Baleares)

Zwemmen - Ban„rse
Bij sommige stranden mag u niet zwemmen. Let op de borden en vlaggen.

Ze staan aan het strand - bij elk  strand - staan ze!
De gekleurde vlaggen, de ene keer GROEN, de andere keer GEEL, weer een ander keer  ROOD, en ze wapperen zo leuk in de wind - misschien om ons op te vrolijken?!?

 NEE ! Deze leuke vlaggen hebben allemaal hun eigen betekenis. In principe net als bij een stoplicht betekent  ROOD, dat u niet in het water mag -  GEEL, dat U op eigen risico het water betreedt en GROEN, dat u zonder gevaar kunt baden.

   

Duiken - Bucear
Liefhebbers van de duiksport kunnen op Mallorca hun hart ophalen. Er zijn duikmogelijkheden langs de oostkust in Cala Gran, Cala Figuera,  Cala Millor en Cala Ratjada. Langs de zuidkust in Port de Andratx, Illetas en Palma. Langs de noordkust in Formentor.

Een basi-cursus duiken kost tussen de € 100,-- en € 200,--

Fietsen - ir en bicicleta
In de beschreven gebieden kan goed gefietst worden. Het is wel verstandig er rekening mee te houden dat u in de berggebieden flinke hoogteverschillen moet overbruggen. Het spreekt voor zich dat fietsen in de vruchtbare vlakte en langs de gezellige baaien makkelijker is dan in de bergen. Langs de kusten en in de bergen is het tevens verstandig rekening te houden met veel verkeer. Er zijn weinig of geen fietspaden en naast elkaar fietsen mag op veel bergwegen niet.
Voor fietsers geeft Ibatur een speciale kaart uit met 8 ingetekende fietsroutes, met het uitzetten van de routes heeft men zoveel mogelijk rekening gehouden met de verkeersdrukte. De kortste route is 70 km, en de langste 320 km. (fietstocht rond het eiland) De kaart is verkrijgbaar bij de locale VVV - Oficina de Turisme (zie hoofdstuk adressen)

Tevens bespreken we op onze site ook een aantal fietsroutes. (zie hoofdstuk activiteiten)

Wandelen - Caminar
Er zijn op het eiland Mallorca talloze wandelmogelijkheden, in de bergen, in de dalen en door de eeuwenoude dorpen en steden. Bergen, stuwmeren, bossen en stranden vormen een mooi en aantrekkelijk landschap waardoor de ontelbare wandelpaden lopen. De wandelwegen zijn over het algemeen ook voor de niet wandelaar en de ongeoefende wandelaar, dat wil echter niet zeggen dat u in het reliŽfrijke landschap niet hoeft op te letten. Ga dus ook nooit de bergen in met lage schoenen of zonder stevig en geprofileerd schoeisel. Blijf op het pad, gras en puinhellingen zijn gevaarlijker dan u denkt. Ga ook van tijd tot tijd na of de mogelijkheid er is om terug te gaan. Omlaag is altijd moeilijker dan omhoog. Let ook op de tijd, in het donder is het altijd lastiger de weg terug te vinden. Sta ook stil wanneer u om u heen kijkt., Dit voorkomt onnodig struikelen.

Bij de plaatselijke  VVV - Oficina de Turisme (zie hoofstuk adressen), zijn veelal routekaarten van wandelwegen in de omgeving verkrijgbaar. Vergeet niet dat een wandeling niet eindigt bij het verste of hoogste punt, maar pas na terugkeer op de plaats waar de wandeling is begonnen, of geplant is te eindigen. Verdeel uw krachten over de hele wandeling.

Let vooral op in een torrent. De bedding van deze kloven staan meestal droog, maar kunnen in periode van neerslag veranderen in woeststromende rivieren. Met name in het voor- en najaar kunnen nietsvermoedende wandelaars onaangenaam verrast worden door het snel stijgende water. Slaap dus nimmer in de bedding van een torrent, maar zoek een slaapplaats wat hoger op.

Het is van groot belang dat u tijdens de wandeling rekening houdt met de veelzijdige natuur. Neem daarom uw picknickafval mee, maak geen kampvuur, blijf zoveel als mogelijk is op het pad. Vertrap geen planten, stoor geen dieren, en pluk geen bloemen.

Tevens bespreken we op onze site ook een aantal wandelroutes. (zie hoofdstuk activiteiten)