Eten & Drinken
Op Mallorca kunt u goed en afwisselend eten. Behalve de lokale specialiteiten vinden we er ondermeer de Spaanse, Chinese, Franse, Duitse, Hollandse, Belgische, Arabische, Italiaanse en Mexicaanse restaurants. Er is een landelijke regeling waarbij de kwaliteit van het restaurant wordt aangegeven met 1 tot 5 vorkjes. Hoe meer hoe beter (en duurder). Het is de toeristen plaatsen verstandig om de prijzen van restaurants te vergelijken, omdat die nogal kunnen verschillen. In de regel zijn de menu's in het Spaans geschreven, maar in de toeristen restaurants zijn de tarieven en menu's ook in het Engels en Duits te vinden, heel incidenteel in het Frans en/of Nederlands. De tarieven van de gerechten en de drankjes staan over het algemeen buiten. Vaak aan de gevel of op een buiten staand schildersezel kunt u de menukaart al lezen. De prijs van een maaltijd is
afhankelijk van waar u die gebruikt. Bij de rekening wordt meestal
bedieningsgeld opgeteld. Let op of de BTW (IVA wat staat voor Impuseto
al Valor Añanido) bij de prijs inbegrepen. (IVA Incluido). Is dit niet
het geval (IVA no incluido), dan wordt de rekening achteraf nog eens met
ca. 15% verhoogd.
Ontbijt - Desayuno De Mallorquinen lunchen meestal tussen 14.00 en 15.00 uur. U kunt echter voor een lunch over het algemeen al vanaf 13.00 uur terecht.
Avondeten - Comida Goede en typisch Spaanse
restaurants zijn erg leuk om te bezoeken.
Specialiteiten - Especialidad Belangrijke gerechten op het eiland zijn vis en schaaldieren, zoals inktvis en kreeft. Een bekende visschotel is espinagada uit Sa Pobla. Een deegpastei gevuld met paling en spinazie. In Sant Joan serveert men panades de peix, eveneens een deegpastei gevuld met vis. Ook op de rest van het eiland kunt u overheerlijke deegpasteien met groente krijgen. Men noemt de pasteien cocas. Uiteraard kunt u op Mallorca ook paella bestellen, al is dit niet een typisch Mallorquine specialiteit. Bekend zijn de paella valenciana met kippenvlees, konijnenvlees en de paella marinera met onder andere mosselen en garnalen. De Mallorquinen eten veel sopas mallorquinas, gestoofde groenten met als basis aardappelen en dun gesneden plakjes brood. Befaamd is de tumblet, een mengsel van pepers, aubergine, tomaten en aardappelen. De meeste soepen bestaan uit een mengsels van bouillon, varkensvlees, groenten en een paar sneetjes brood. Traditionele Mallorcaanse worsten zijn sobrassada, botifarro en lloganissa. De sobrassada is een zachte worst van varkensvlees en paprika; de llonanissa is wat milder van smaak. De botifarros lijken wat op braadworsten. Andere typische Mallorquine gerechten zijn arròs brut (rijst met vlees), konijn met uien, lijster met koop, frito Mallorquin (gebakken aardappelen met lever en andere organen) en coca de trempó (pizza achtige pasta bedekt met groenten. De Mallorcaanse kaas (queso Mallorquin) is in het algemeen mild van smaak. De mantecoso is vochtig en zacht; de semicurado is halfdroog; en de curado is droog. Een veel gegeten broodgerecht is ensaimada, een soort koffiebroodje met custard, room en gekonfijt fruit en gebakken in varkensreuzel (saim). Brood met olie en tomaten noemt men op het eiland pa amb oli; de Mallorquinen hebben er altijd een schaaltje olijven naast staan. De lekkerste gezouten koekjes komen uit Inca, men noemt ze galletas d' oli. En natuurlijk zijn er overal olijven, vijgen en zoetzure groente te koop. Voorts is er veel gebak verkrijgbaar, zoals de sospiros uit Manacor. Bijzonder is de zoetzure venkel die de monniken van de kapel La Trinidad in Valldemossa inmaken. Goed rookvlees komt uit de gemeente Felanitx, Inca en San Joan.
Drinken - Beber |