Eten & Drinken
Comer y Beber

Bocerones can Ajio - Ramon's - Puerto 'd Alcudia         Manolo - Burguer Luna - Puerto 'd Alcudia

Op Mallorca kunt u goed en afwisselend eten. Behalve de lokale specialiteiten vinden we er ondermeer de Spaanse, Chinese, Franse, Duitse, Hollandse, Belgische, Arabische, Italiaanse en Mexicaanse restaurants. Er is een landelijke regeling waarbij de kwaliteit van het restaurant wordt aangegeven met 1 tot 5 vorkjes. Hoe meer hoe beter (en duurder). Het is de toeristen plaatsen verstandig om de prijzen van restaurants te vergelijken, omdat die nogal kunnen verschillen. In de regel zijn de menu's in het Spaans geschreven, maar in de toeristen restaurants zijn de tarieven en menu's ook in het Engels en Duits te vinden, heel incidenteel in het Frans en/of Nederlands. De tarieven van de gerechten en de drankjes staan over het algemeen buiten. Vaak aan de gevel of op een buiten staand schildersezel kunt u de menukaart al lezen.

De prijs van een maaltijd is afhankelijk van waar u die gebruikt. Bij de rekening wordt meestal bedieningsgeld opgeteld. Let op of de BTW (IVA wat staat voor Impuseto al Valor Añanido) bij de prijs inbegrepen. (IVA Incluido). Is dit niet het geval (IVA no incluido), dan wordt de rekening achteraf nog eens met ca. 15% verhoogd.
Het is gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst.

Ontbijt - Desayuno
Het ontbijt is meestal zoet en eenvoudig. Koffie, koekjes, cake, pannenkoekjes of churros (gebakken deegstengels). Wilt u niet in een restaurant ontbijten, dan kunt u in een banketbakkerij (pasteleria of confiteria) of een cafetaria (cafeteria) koffie met een croissant of geroosterd brood (tostada) bestellen. In de bakkerij kunt u ook heerlijke gebakjes kopen. Rond 11 uur eet men vaak een zoet broodje.

De Mallorquinen lunchen meestal tussen 14.00 en 15.00 uur. U kunt echter voor een lunch over het algemeen al vanaf 13.00 uur terecht.

Avondeten - Comida
De hoofdmaaltijd (avondeten). De menukaart vermeldt doorgaans enkele menu's (Menu del dia) bestaande uit 3 of meer gangen. Dit is vaak goedkoper dan eten a la carte. Het diner (cena) dient men in het algemeen na 20.00 uur op. In toeristenplaatsen kunt u vaak al vanaf 19.00 uur aan tafel. De meeste Spanjaarden gebruiken het avondeten pas na 21.00 uur.

Goede en typisch Spaanse restaurants zijn erg leuk om te bezoeken.
Enkele hiervan zullen we op deze site vermelden en zijn te vinden onder het hoofdstuk plaatsen.

Specialiteiten - Especialidad
Als u zich op Mallorca beperkt tot westers eten, doet u zichzelf te kort; Er is namelijk een ruim aanbod van uistekende lokale gerechten verkrijgbaar. De meeste Mallorquine gerechten komen uit de boeren keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn varkensvlees, tarwemeel en groenten, maar de koks maken ook gebruik van kip, kalkoen en lamsvlees. In de meest eenvoudige bars kunt u voor betrekkelijk weinig geld hapjes (Tapas) krijgen, zoals inktvissalade, Russische salade, stoofschotels, gehaktballetjes, groenteschotels, schapenkaas, gebakken inktvissen ansjovis; zij staan in de regel in een glazen vitrine uitgestald. Deze vitrines zijn makkelijk bij eventuele taalbarrières: eenvoudigweg wijzen naar de gewenste tapas is voldoende om de bestelling duidelijk te doen overkomen. U kunt ze krijgen in kleine porties, maar ook in grotere (ración)

Belangrijke gerechten op het eiland zijn vis en schaaldieren, zoals inktvis en kreeft. Een bekende visschotel is espinagada uit Sa Pobla. Een deegpastei gevuld met paling en spinazie. In Sant Joan serveert men panades de peix, eveneens een deegpastei gevuld met vis. Ook op de rest van het eiland kunt u overheerlijke deegpasteien met groente krijgen. Men noemt de pasteien cocas.

Uiteraard kunt u op Mallorca ook paella bestellen, al is dit niet een typisch Mallorquine specialiteit. Bekend zijn de paella valenciana met kippenvlees, konijnenvlees en de paella marinera met onder andere mosselen en garnalen.

De Mallorquinen eten veel sopas mallorquinas, gestoofde groenten met als basis aardappelen en dun gesneden plakjes brood. Befaamd is de tumblet, een mengsel van pepers, aubergine, tomaten en aardappelen. De meeste soepen bestaan uit een mengsels van bouillon, varkensvlees, groenten en een paar sneetjes brood.

Traditionele Mallorcaanse worsten zijn sobrassada, botifarro en lloganissa. De sobrassada is een zachte worst van varkensvlees en paprika; de llonanissa is wat milder van smaak. De botifarros lijken  wat op braadworsten. Andere typische Mallorquine gerechten zijn arròs brut (rijst met vlees), konijn met uien, lijster met koop, frito Mallorquin (gebakken aardappelen met lever en andere organen) en coca de trempó (pizza achtige pasta bedekt met groenten. De Mallorcaanse kaas (queso Mallorquin) is in het algemeen mild van smaak. De mantecoso is vochtig en zacht; de semicurado is halfdroog; en de curado is droog.

Een veel gegeten broodgerecht is ensaimada, een soort koffiebroodje met custard, room en gekonfijt fruit en gebakken in varkensreuzel (saim). Brood met olie en tomaten noemt men op het eiland pa amb oli; de Mallorquinen hebben er altijd een schaaltje olijven naast staan. De lekkerste gezouten koekjes komen uit Inca, men noemt ze galletas d' oli. En natuurlijk zijn er overal olijven, vijgen en zoetzure groente te koop. Voorts is er veel gebak verkrijgbaar, zoals de sospiros uit Manacor. Bijzonder is  de zoetzure venkel die de monniken van de kapel La Trinidad in Valldemossa inmaken. Goed rookvlees komt uit de gemeente Felanitx, Inca en San Joan.

Drinken - Beber
Veel Mallorquinen drinken wijn (wit, rood of rosé) tijdens de maaltijd. Redelijke wijnen zijn afkomstig uit de wijnkelders van Binissalem, Santa Maria, Andratx en Felantx. In Binissalem geproduceerde wijnen worden beschermd met de titel Denominación de Origen. In Santa Maria maakt men primeurwijnen. Als de wijn gebotteld is hangt men een dennetak boven de voordeur. Zolang de tak hangt kunt u in het betreffende bedrijf primeurwijnen kopen, als de tak is uitgedroogd, is de wijn oud. In Felanitx bottelt men vooral witte wijn. Zeer goede wijnen zijn afkomstig van het Spaanse vastland, onder andere Rioja, Navarra en Penedes. Typisch Mallorquine dranken zijn de kruidenlikeurs uit Binissalem en Llubi, deze dranken worden reeds eeuwen lang op de eilanden gedronken. De hierba dulce is zoet; de hierba seca is wat droger. Ze worden veelal voor het eten gedronken. Bekende soorten zijn anis, thymian en herba bona, de laatst genoemde heeft een mintsmaak. Heerlijk is de Mallorquine palo, een bittere likeur met een hoog alcohol percentage. Het stroperige drankje distilleert men uit gesmolten suiker en de vrucht van de johannesbroodboom. U kunt palo mengen met sodawater. Op Mallorca kunt u vele soorten Spaans bier krijgen. Voorts zijn er vele soorten importbier te krijgen zoals, Heineken, Amstel (aguila), Bavaria en Tuborg. Een populair drankje is sangría. Men bereidt het uit rode wijn, sterke drank en vruchten(sap). Het wordt geserveerd in een grote kan met veel ijs, stukken citroen en sinaasappel.