Economie
industria y comercio

Door de sterke opkomst van het massatoerisme is het belang van de landbouw evenredig afgenomen. Minder dan 10% van de beroepsbevolking is nog werkzaam in de landbouwsector. De boerenbevolking is voor een groot deel werkzaam in het toerisme. Ook de inkomsten uit de landbouw zijn dramatisch teruggelopen, ook al doordat veel landbouwgrond is ingenomen door de toeristenindustrie. Tot 1840 was de landbouw zelfvoorzienend en richtte men zich onder andere op de teelt van druiven en olijven. Daarna werd de landbouw commerciŽler aangepakt en verbeterde de kwaliteit door nieuwe technieken.

In de droge en kalkrijke bodem kan niet veel groeien. Door elk jaar iets anders te verbouwen probeert men de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden. In deze gebieden groeien voornamelijk olijf- en amandelbomen en worden diverse granen verbouwd. De opbrengsten zijn over het algemeen niet hoog, maar jaarlijks worden er circa 70 miljoen kilogram amandelen geoogst.

Op geÔrrigeerde akkers worden groenten, fruit (citrusvruchten) en tegenwoordig ook steeds meer bloemen geteeld. Ook vindt er wat wijnbouw plaats voor de lokale markt. De lekkerste wijnen worden geproduceerd rond Binisalem, Santa Margarita en Felanitx. Ook visserij en veehouderij zijn van enig belang (varkens, schapen) en langs de oostkust wordt zeezout gewonnen. Door de natuurlijke begroeiing is er nauwelijks veeteelt mogelijk. Alleen rond Campos del Puerto wordt melk en kaas geproduceerd. De visserij heeft ernstig geleden onder de overbevissing waardoor er in de wateren rond Mallorca praktisch geen vis meer zit, in ieder geval te weinig om rendabel te exploiteren. De meeste vis wordt vanaf het Spaanse vasteland geÔmporteerd. Het zout op Mallorca wordt gewonnen met behulp van methodes die al gebruikt werden door de FoeniciŽrs. Het zout wordt onder andere geŽxporteerd naar ScandinaviŽ en AziŽ als tafelzout.

De traditionele ambachten zoals de schoenenindustrie, de meubelindustrie en de textielindustrie vormen nog steeds de basis van de industriŽle activiteiten op Mallorca. Wereldfaam genieten de kunstparels Majorica die in Manacor gefabriceerd worden. In Inca staan meer dan twintig leerfabrieken. Andere producten zijn Mallorcaans glas, Mallorquine meubelen en aardewerk. Kleuren die vaak voor het glas gebruikt worden zijn groen, geel, topaas en kobaltblauw. De overzeese handel vindt plaats vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca. Van hieruit varen de schepen naar het Spaanse vasteland en naar een aantal Europese en Afrikaanse steden. Palma de Mallorca kent verder nog enkele metaalverwerkende en chemische bedrijven en er zijn steengroeven (marmer) en er vindt winning van fosfaat plaats.

Eind 19de eeuw kwamen er al toeristen naar Mallorca. Het eerste hotel, Gran Hotel in Palma de Mallorca, werd in 1903 geopend. In 1935 kwamen er al meer dan veertigduizend toeristen naar Mallorca. Voor, tijdens en na de oorlogsjaren liep het toerisme sterk terug. Pas in de jaren vijftig werd Mallorca weer wat populairder. Begin jaren zestig kwam het aantal toeristen boven de miljoen uit, onder andere door de opening van een vliegveld op Palma de Mallorca. Door de oliecrisis in de jaren zeventig en de economische recessie in de jaren tachtig zakte het toerisme weer in.

Op dit moment komen er elk jaar miljoenen toeristen naar Mallorca die ervoor zorgen dat Mallorca bijna volledig afhankelijk is van het toerisme. Het toerisme is verantwoordelijk voor 80% van de inkomsten van het eiland en zorgt voor werk in de bouw, de horeca en het hotelwezen. Dat de economie van het eiland door conjuncturele schommelingen zeer kwetsbaar is, is al verschillende keren pijnlijk duidelijk geworden. Ook de nadelen van het massatoerisme, onder andere vervuiling en waterschaarste, worden steeds duidelijker.