Bevolking
Población



Mallorca heeft op dit moment circa 640.000 inwoners, van wie ongeveer de helft in de hoofdstad Palma de Mallorca woont. De andere helft is verdeeld over 53 andere gemeentes. Andere grote steden zijn Manacor met 28.800 inwoners en Inca met 22.200 inwoners. Langs de noordelijke baaien wonen ongeveer 40.000 mensen in gemeenten als Pollença, Muro, Sa Pobla en Alcudia.

De vruchtbare Es Pla-vlakte in het binnenland telt ongeveer 27.000 inwoners en telt veel agrarische gemeenten. In de El Raiguer streek wonen circa 52.000 mensen in gemeenten als Inca, Campanet, Lloseta en de snelgroeiende forensenstad Marratxí. Aan de oostkust wonen circa 70.000 mensen in gemeenten zoals Manacor, Son Servera en Sant Llorenç. De regio's Calviá en Andratx ten westen van Palma de Mallorca groeien het snelst. In het zuidelijke kustgebied wonen circa 35.000 mensen in de gemeenten Santanyí, Ses Salines, Campos en Llucmajor.

In de berggebieden vergrijst de bevolking in snel tempo, behalve in de gemeenten die vlak bij Palma de Mallorca liggen. Het betreft onder andere de gemeenten Sóller, Esporles, Fornalutx, Banyalbufar en Escorca. Jaarlijks wordt Mallorca overspoeld door miljoenen toeristen en tienduizenden seizoensarbeiders van het Spaanse vasteland, met name uit de regio Andalusië. Verder leven er enkele tienduizenden Europeanen op Mallorca, meestal vanwege het mooie weer. Zij leven hier permanent of bezitten er een tweede huis.

Overal op het eiland Mallorca staan kerken, kloosters en kapellen op heuveltoppen, vaak uitkijkend op het omliggende gebied. Op andere plekken liggen imposante landhuizen en paleizen. Zij getuigen van de grote standsverschillen die eeuwen lang het leven van de inwoners bepaalden. Rang en plaats in de maatschappij beïnvloedden het leven van de bewoners. Landheren, kooplieden en bisschoppen bepaalde het politieke en economische leven. De machtigste adel die vooral in Palma woonde had de macht op Mallorca stevig in handen. Boeren en landarbeiders zaaiden en oogsten. Degenen die geen werk hadden emigreerden naar Frankrijk of naar één van de andere eilanden in het Caribisch gebied.

Het is niet eenvoudig om een juist overzicht te geven van de aantallen inwoners die Mallorca in de late Middeleeuwen had. Van de periode tot aan de 14 eeuw zijn zelfs helemaal geen betrouwbare gegevens bekend. Na die tijd kunnen we gebruik maken van de belastingboeken. In deze boeken noteerde men morabetí, een belasting die een familie eens in de zeven jaar moest betalen. Volgens deze boeken telde het eiland Mallorca in 1329, 62.000 bewoners. Het aantal bewoners daalde in 1459 dramatisch tot 39.040 nadat veel eilandbewoners gestorven waren aan de gevolgen van epidemische ziekten. De economische neergang in dien tijd en het gebrek aan voedsel verzwakte de bevolking waardoor epidemieën hard toesloegen. Vanaf 1787 is de ontwikkeling van de bevolking op de Balearen simpeler te volgen dankzij de volkstellingen: In 1887 telde Mallorca 249.000 bewoners. Toen in 1950 de eerste toeristen op de Balearen woonde er in totaal 422.000 mensen. Het huidige aantal bewoners op Mallorca is nu 640.000.