Balearen Algemeen
Balearic en General

De eilandengroep Balearen bestaat uit Ibiza - Mallorca - Menora & Formentera.
Het totale oppervlak van de eilanden bedraagt ca. 5.000 vierkante kilometer, waarvan het eiland Mallorca ca. 3640 m² in neemt. Ibiza ca. 577 m², Menorca ca. 700 m² Het kleinste eiland is Formentera met 84 km²

Mallorca ligt in de Middellandse zee op ongeveer 200 kilometer van Valencia, Barcelona & Algerije.

Sinds lang zijn de Balearen één van de favoriete vakantiebestemmingen van de Europeanen.  De Balearen bestaan uit vier grote eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en elf kleinere eilandjes De vier eilanden bieden dan ook aan iedereen wat wils. Alles is mogelijk : overdag aan de zonovergoten stranden liggen en vanaf 's avonds al dan niet een gat in de nacht dansen in de disco, een sportieve vakantie met mogelijkheden om de meest diverse sporttakken te beoefenen, of gewoonweg lekker relax kuieren door de steegjes van de steden en dorpen op zoek naar koopjes of naar helemaal niets. 

De eilandengroep die in het Spaans "Las Islas Balearas" heet, vormt een autonome regio en provincie van Spanje. De hoofdstad van de Balearen is Palma op het eiland Mallorca, het grootste van de groep. Visserij en landbouw zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten. Citrusvruchten, olijven, haver, vijgen, groenten en amandelen worden er geteeld. Belangrijke exportproducten zijn : fruit, wijn, olijfolie en varkens. De belangrijkste industrieproducten zijn schoenen en majolica-porcelein. Sinds tientallen jaren zijn de balearen drukbezochte vakantiebestemmingen.

De Balearen werden eerst bewoond door de Iberiërs, en daarna volgden de Feniciërs, Grieken, Carthagers, Romeinen en Byzantijnen. In de 8ste eeuw werden de eilanden veroverd door de Moren en werden ze een uitvalsbasis voor piraten in het gebied van de Middellandse Zee. Jacob I, koning van Aragon, verdreef de Moren in 1229. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog kozen Mallorca en Ibiza voor de Nationalisten van Franco, Menorca bleef loyalistisch.
De totale oppervlakte van de eilanden bedraagt 5014 Km². In 1991 stond het inwonersaantal op 709.138.